A tesitanár tanácsai | Gyereksarok

A tanévkezdéssel megkezdődtek az iskolaidőn belüli és kívüli fizikai aktivitások is. Többen most választanak maguknak sportágat vagy egy-egy szinttel feljebb emelkednek a sajátjukban. Amiben a gyerekekkel foglalkozó edzők és testnevelő tanárok mind megegyeznek, az az, hogy mozogni kell. Ha nem is olyan intenzíven, de megfelelő gyakorisággal. Testnevelő tanárokat kérdeztünk, hogy mégis hogyan motiválják egészségesebb életmódra a gyerekeket. Az alábbiak ajánlott olvasmány szülők és tanulók számára egyaránt.  

Tóth Kálmán, nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola testnevelő tanára

Mivel, hogyan motiválod a gyerekeket a mozgásra a tanórán és esetleg azon kívül is?

A mai gyerekek nap mint nap újabb ingerekkel szembesülnek, legyen szó tévéről, mobiltelefonról vagy akár a rohanó hétköznapokról. Ez az információáradat egyre több elvárást támaszt velük szemben, és gyakran nem tudják megfelelően kezelni a felmerülő stresszt. Miért? Azért, mert nagyon nehéz egyensúlyban maradniuk. Szerintem a stresszkezelés néhány alapelve, amely segíthet visszanyerni ezt az egyensúlyt, a következő: megfelelő táplálkozás, szeretet, rendszeres mozgás, természetben való tartózkodás, az elektromos eszközök használatának minimalizálása.

szaunamaraton

Táplálkozás

Gondoljunk bele, mennyire türelmetlenek tudnak lenni a felnőttek, ha éhesek. Ez a türelmetlenség csupán egy tünete a tápanyaghiánynak, amelyet a modern táplálkozási szokásaink okoznak. Sajnos nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is tápanyaghiányban szenvedhetnek. Gyakran szénhidráttal próbáljuk pótolni a hiányzó tápanyagokat, ami rövid távon segít, de hosszú távon csak fokozza az ingerlékenységet. Ha a gyerekek táplálkozása nem kiegyensúlyozott, a feszültség és a türelmetlenség szinte elkerülhetetlen.

Szeretet

A szeretet egy alapvető szükséglet, amelyet semmi sem pótolhat. A mai rohanó világban gyakran szénhidráttal próbáljuk boldogabbá tenni gyermekeinket. Ha valaki szomorú vagy elkeseredett, a cukor rövid távon felvidíthatja, de a valódi ölelés-szeret az, ami igazán fontos. A szeretethiány és a stressz között szoros kapcsolat van: a figyelem, dicséret és közös élmények hiánya növelheti a gyermek belső egyensúlytalanságát, és hosszú távon érzelmi hiányhoz vezethet. A gyerekek különösen igénylik a szeretetet és figyelmet, és ha ezt nem kapják meg, hajlamosabbak lehetnek az egészségtelen ételek választására is.

Mozgás

Stresszhelyzetben a test automatikusan reagál: felgyorsul a légzés és a szívverés. Ez az ősi túlélési mechanizmus mozgással párosult, például harccal vagy meneküléssel. A modern világban azonban a stressz ugyanúgy jelen van, de a fizikai aktivitás sokszor hiányzik. Comenius szerint a gyerekeknek legalább annyi időt kellene mozgással tölteniük, amennyit ülve töltenek. A rendszeres testmozgás segít levezetni a feszültséget, javítja a hormonháztartást és a mentális jólétet.

Az elektromos eszközök használatának minimalizálása

Ahogy a telefonoknak, úgy a gyerekeknek is szükségük van „feltöltődésre”, vagyis pihentető alvásra. Az okoseszközök használata több szempontból is ártalmas lehet számukra, különösen este, amikor rontják az alvás minőségét. Ha gyermekeink nem alszanak jól, az kihat a nappali teljesítményükre, és érzékenyebbek lesznek a stresszre.

Természetben való tartózkodás

A természetben való időtöltés erősítheti az immunrendszert, és javíthatja az emésztőrendszer mikrobiomjának változatosságát.

Mit tehetek a testnevelés órákon? Elsősorban próbálom megszerettetni a mozgást a gyerekekkel. Amikor az időjárás engedi, igyekszem a szabadban tartani az órákat, hiszen ez a mozgás természetes helyszíne. Minél több játékot próbálok beilleszteni a tanórákba, hogy motiváljam a gyerekeket.

Hogyan propagálod náluk az egészséges életmódot, többek között az egészséges étkezést?

A táplálkozással kapcsolatban inkább csak általános tanácsokat tudok adni, de a legfontosabb a példamutatás. Beszélhetünk ugyan a helyes táplálkozásról, de a gyakorlatban mutatott példánk az, ami a legjobban hat. Sajnos a személyre szabott, laborvizsgálatokon alapuló táplálkozási tanácsadás még nem elterjedt nálunk.

Iskolánk azonban csatlakozott egy zöldség-gyümölcs projekthez, amely segít csökkenteni az ultrafeldolgozott élelmiszerek iránti vágyat. Viselkedés terén is példát kell mutatnunk. Mondhatunk bármit, ha közben máshogy viselkedünk – legyen szó szülőről vagy pedagógusról. A legfontosabb, hogy türelmesek és megbocsátóak legyünk.

Törekszem arra is, hogy a gyerekek életébe beillesszek egy-egy „telefonmentes” napot. Ezt csoportosan lehet jól megvalósítani, amikor a gyerekek megegyeznek, hogy nem használják a telefonjukat azon a napon. Ha ez beválik, akkor fokozatosan növelhetjük a napok számát.

Zsapka Zsolt, a vásárúti József Attila Alapiskola testnevelő és biológia tanára

Mivel, hogyan motiválod a gyerekeket a mozgásra a tanórán és esetleg azon kívül is?

A tanítási órákon a személyre szabott motiváció az, amelyet alkalmazok. Nem állítok fel limiteket, hogy mennyitől, meddig egyes az egyes, hanem magukhoz mérten nézem, hogy hogyan képesek a saját határaikat átlépve, teljesítőképességüket túlszárnyalni. Ez ösztönzőleg hat, úgy látom. Különböző testalkattal rendelkező gyerekek, különbőző képességekkel rendelkeznek és a többség megtesz mindent azért, hogy egyre jobb legyen. A társaik által elért sikerek, teljesítmények is ösztönzőleg hatnak, így viszonylag sokan látogatják a sportszakköröket is.

Hogyan propagálod náluk az egészséges életmódot, többek között az egészséges étkezést?

A testnevelés mellett biológiát is tanítok, így nagyon gyakran szóba kerül az órákon a táplálkozás, a

mozgás vagy az egészséges életmód témaköre is. Összefüggéseiben magyarázom a külső tényezőknek az emberi szervezetre gyakorolt hatását. Étrend-kalória-energia-mozgás-életmód-betegségek kialakulása tekintetében.

Az energiaitalok, a cukros üdítők fogyasztása is gyakran szóba kerül. Ezek ugyanis elhízáshoz, fogszuvasodáshoz, szív- és érrendszeri problémákhoz is vezethetnek, sőt, azt látom, hogy viselkedési zavarokat is okoznak, hiszen felpörgeti a szervezetet rendesen. Túlzott fogyasztásuk biztosan függőséget okoz. Nagymértékű elterjedését az iskolánkban szerencsére nem látom.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább